Saopćenje za javnost u vezi premještaja osuđenog Radeta Garića

15.02.2023, 14:02

Povodom trenutnog medijskog izvještavanja i više pojedinačnih medijskih upita, a zbog informisanja javnosti, Sud Bosne i Hercegovine izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Premještaj osuđenog Radeta Garića dopušten je rješenjem ministra pravde Bosne i Hercegovine, a nakon što je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo presudu kojom se dozvoljava izvršenje presude Suda Bosne i Hercegovine, te se osuđenom Gariću odobrava premještaj u Republiku Srbiju u cilju izdržavanja krivične sankcije, kazne zatvora od 17 (sedamnaest) godina, na koju je isti i osuđen presudom Suda Bosne i Hercegovine.

 

O svemu navedenom, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je nakon donošenja rješenja o transferu osuđenog Garića naknadno dostavilo obavijest postupajućem predsjedniku vijeća Suda Bosne i Hercegovine, bez mogućnosti bilo kakvog osporavanja istog rješenja. Naime, u skladu sa članom 80. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, donošenje rješenja o premještaju je isključiva nadležnost ministra pravde, na osnovu čijeg rješenja je predmetni premještaj i izvršen, bez mogućnosti utjecaja Suda na navedeno.